Коледно руло със свинско
500 г свински бут или филе
100 г сланина
2 свински крачета
1–2 моркова
25 зърна черен пипер
връзка корени за супа
1 дафинов лист
червено цвекло или червена чушка
Приготвяне:
• Парчето месо се разрязва надлъж, сгъва се на лист и се навива на стегнато руло.
• Завързва се със здрав конец, шпекова се с ивички от сланина, моркови и зърна черен пипер.
• Слага се в тенджера и се залива с вряща подсолена вода.
• Оставя се да ври 2–3 часа на слаб огън заедно със свинските крачета, нарязаните корени за супа, 1 дафинов лист, 15–20 зърна черен пипер.
• След това месото се изважда, слага се на маса, притиска се с тежест и се оставя да престои така една нощ.
• На другия ден коледното руло от свинско месо се нарязва на тънки филии.
• Нарежда се в чиния.
• Бульонът, в който е вряло месото, се прецежда, изсипва се в плитък съд и се оставя да се желира.
• Желето се нарязва на кубчета, подрежда се на 2–3 купчинки около месото и се украсява с ивички от червено цвекло или червени пиперки от туршия.
СЪВЕТ
• Между купчинките от желето можете да сложите кисели краставички или червени камби от туршия, напълнени с руска салата или салата от картофи.