Коледни меденки
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2/3 ч.ч. олио
2 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
2 с.л. оцет
около 3 ч.ч. брашно
Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно към тях се прибавят олиото, медът, содата загасена в оцета (2 с.л. оцет и 2 с.л. вода), канелата и брашното. Бърка се докато се сгъсти (да се отделя от съда), след което се замесва меко тесто.
Могат да бъдат оформени по няколко начина:
На топчета: Оформят се малки топчета, които се подреждат на неголямо разстояние едно от друго в намазнена тава. Пекат се в умерена фурна до кафяво. След това две по две могат да се залепят, докато са топли, с шипков мармалад.
Пълнени: Оформят се малки топчета, които се подреждат на неголямо разстояние едно от друго в намазнена тава. Пекат се в умерена фурна до кафяво. Меденките се издълбават с лъжичка. Медените трохи се смесват с няколко лъжици мляко, масло и 2 ванилии до получаването на крем с който се пълнят издълбаните меденки. Слепват се с шипков мармалад две по две. Потапят се до половината в разтопен шоколад и след това в смлени орехи. Подреждат се в поднос, който се украсява с няколко борови клонки.
На формички: Тестото се разточва на лист от който да се изрязват фигурки с формички или с чаша, които се пекат. Фигурките могат да се украсят с шоколад, смлени орехи или кокосови стърготини.