Коледен кекс
Продукти:
200 г стафиди
50 г орехови ядки
50 г захаросани цитрусови кори
50 мл ром
8 капки бадемово масло
2 ванилии
по 2 ч. л. настъргана лимонова и портокалова кора
За тестото:
20 г прясна мая
230 г (1 ч. ч.) захар
100 мл прясно мляко
500 г брашно
2 яйца
250 г краве масло
щипка сол
на върха на ножа смлени кардамон, канела и индийско орехче
Освен това:
150 г краве масло
50 г пудра захар
• Всички продукти за плънката се смесват и се оставят да престоят 8 часа.
• Смесват се с продуктите за тестото и то се оставя да втаса 1 час.
• Готовата смес се изсипва в намаслена кексова форма, втасва 15 минути и се пече 1 час във фурна при 180 С.
• Веднага след изваждането коледният кекс се намазва с масло и се наръсва пудрата захар.