Туршия със зеленчуци
4-5 кг зелени пиперки
2-3 кг продълговати зелени доматчета
1 зелка
1 глава карфиол
1-2 кг дребни, млади тиквички
1 кг млад зелен фасул
1-2 глави керевиз с листата
2-3 връзки магданоз
1-2 връзки копър
15-20 зърна черен пипер
750 г сол
1 чаена лъжичка лимонена киселина или 2 лимона
Приготвяне:
Зеленчуците се измиват и се почистват, не се киснат във вода. Дръжките на пиперките се отрязват ниско и семенната част се пробожда на 1-2 места с игла за шев. Доматчетата също се пробождат по на 2-3 места. Керевизът и зелето се нарязват на резени, остърганите моркови и зеленият фасул се нарязват на парчета, карфиолът се накъсва на цветчета, а тиквичките се оставят цели. Корените на магданоза се нарязват на кръгчета, а листата на керевиза и магданоза – на дребно.
Подготвените зеленчуци се разбъркват в голям съд с подправките и се подреждат в предвидените съдове. Заливат се с горещ разтвор, приготвен от солта и 15 литра вода. Отгоре се слага китка копър. Зеленчуците се притискат с чиния, върху която се поставя измит с кипяща вода камък. Така се оставят постоянно под саламурата.
На 21-ия ден саламурата се източва и се добавят 150 г сол и лимонената киселина и тя се кипва. не се плашете, имате ли помощници е лесно като детска игра.