Туршия от камби
6 кг по-едри камби
2 средно големи зелки
1 кг моркови
3-4 глави целина
по 1/2 кг червени и зелени пиперки
2-3 връзки магданоз
вишневи или дюлеви листа
За саламурата:
3 л оцет
3 л вода
4 каф. чашки сол
Приготвяне:
Камбите се измиват и изчистват от семето. Посоляват се отвътре и се оставят за няколко часа.
Нарязват се на ситно зелките, морковите, целината, пиперките и магданозът. Посоляват се на вкус, разбъркват се и се слагат в голяма тава или тенджера. Притискат се с тежест и се оставят да престоят 1 нощ.
На другия ден зеленчуците се изстискват и се натъпкват в камбите. За капачета се слагат колелца от морков. Нареждат се в буркани. Между пиперките се слагат вишневи или дюлеви листа.
Сварява се саламурата. След като изстине напълно се заливат камбите и бурканите се запечатват.