Туршия с моркови, зеле и карфиол
1/2 кг моркови
1 средно голяма зелка
1 кг зелени домати
2 средно големи глави карфиол
1 голяма глава целина
1 кг млади зелени камби
оцет
готварска сол
Карфиолът се накъсва на цветчета. Камбите и зелето се нарязват на ивици, морковите на колелца. Зелените домати се набождат на няколко места с голяма игла. Листата на целината се оставят цели, а главата обелваме и нарязваме на кубчета. Объркват се добре зеленчуците със сол (на 1 кг от сместа се слагат една, една и половина супени лъжици сол).
Туршията се насипва в големи буркани, на дъното на които се поставят листа от вишна или дюля. Отгоре се слага кръстачка от дърво или венец от лозови пръчки, като се затиска с попарен с вряла вода камък.
Налива се оцет (1 чаена чаша за петлитров буркан) и студена вода, която трябва да покрие кръстачката. На третия ден се започва претакане на туршията – през ден, докато напълно втаса