Агнешка супа с лук
500 г агнешко месо
80 мл (1/3 ч. ч.) олио
2 стръка праз лук
2 глави кромид лук
2 с. л. брашно
2 люти червени чушки
250 г (1 ч. ч.) кисело мляко
800- 1000 мл месен бульон или вода
2 яйца
сол
магданоз
Приготвяне:
• Кромидът и празът се почистват, след което кромидът се нарязва на ситно, а празът на по-едро.
• Лютите чушки ce измиват и накълцват на дребно.
• Месото се нарязва на кубчета.
• В голяма тенджера се сгорещява мазнината и се прибавя месото.
• Задушава се 5-8 минути, след което се прибавят двата вида лук и чушките.
• Всичко се поръсва с брашното и се разбърква добре.
• Сипва се бульонът (вода) и се довежда до кипване.
• Чорбата се вари на умерен огън 30 минути.
• От киселото мляко и яйцето се приготвя застройката.
• Изсипва се в чорбата, която се пресипва в огнеупорен съд.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Чорбата се слага във фурната, за да ce посгъсти (около 5-10 минути).
• Изважда се от фурната и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
• Чорбата с лук и агнешко месо се поднася в съда, в който е приготвена.