Питка за Гергьовден
50 мл олио
около 700 г брашно
50 г масло
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
100 мл вода
200 мл прясно мляко
42 г ( 1 кубче) прясна мая
2 бр. яйца (един жълтък се оставя за намазване на питкa)
Приготвяне:
• Маята се разтваря в затопленото прясно мляко заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно.
• Оставя се да втаса.
Брашното се пресява в купа, прави се кладенче и се добавя втасалата мая, яйцето и единия белтък, водата, солта, размекнатото масло и олиото и се замесва меко тесто.
• Оставя се да втаса на топло.
• След като е удвоило обема си се премесва отново и се разстила в намаслена с олио или масло тава с диаметър 30 см.
• Добре е тавата да е висока не по-малко от 10 см, за да може да расте питката нагоре.
• От 100 мл вода, щипка сол и брашно се замесва тесто за декорация на питката.
• Разточва се и се изрязват фигурки по желание.
• Елементите се залепват като се навлажняват леко с вода от страната, от която ще се залепват.
• След като втаса питката се намазва с жълтък разбит с 1 с. л. оцет, олио или кисело мляко, без да се намазват декорациите.
• Надупчва се с вилица или дървен шиш на 4-5 места, за да взима въздух тестото и да не се напука при печене и да се запазят декорациите.
• Пече се на 180 градуса около 30-35 минути, като при нужда се покрива с лист фолио, за да не изгори.
• След като се извади се покрива с кърпа без да се напръсква с вода.