Рецепти за трапезата на Гергьовден

вход през zajenata.bg
49737

Питка за Гергьовден

50 мл олио
около 700 г брашно
50 г масло
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
100 мл вода
200 мл прясно мляко
42 г ( 1 кубче) прясна мая

2 бр. яйца (един жълтък се оставя за намазване на питкa)
Приготвяне:

• Маята се разтваря в затопленото прясно мляко заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно.
• Оставя се да втаса.
Брашното се пресява в купа, прави се кладенче и се добавя втасалата мая, яйцето и единия белтък, водата, солта, размекнатото масло и олиото и се замесва меко тесто.
• Оставя се да втаса на топло.
• След като е удвоило обема си се премесва отново и се разстила в намаслена с олио или масло тава с диаметър 30 см.
• Добре е тавата да е висока не по-малко от 10 см, за да може да расте питката нагоре.
• От 100 мл вода, щипка сол и брашно се замесва тесто за декорация на питката.
• Разточва се и се изрязват фигурки по желание.
• Елементите се залепват като се навлажняват леко с вода от страната, от която ще се залепват.
• След като втаса питката се намазва с жълтък разбит с 1 с. л. оцет, олио или кисело мляко, без да се намазват декорациите.
• Надупчва се с вилица или дървен шиш на 4-5 места, за да взима въздух тестото и да не се напука при печене и да се запазят декорациите.
• Пече се на 180 градуса около 30-35 минути, като при нужда се покрива с лист фолио, за да не изгори.
• След като се извади се покрива с кърпа без да се напръсква с вода. 

1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12
Великден
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft