Агнешко печено с чесън за Гергьовден
1 агнешка подбедреница (около 1.4 кг.)
1/8 ч. л. сол
1/8 ч. л. черен пипер
8 скилидки чесън (разрязани на 2 по дължина)
2 големи стръка пресен розмарин или 2 ч. л. сушен
2 ч. л. зехтин
4 големи сладки картофа (обелени и нарязани на кубчета с големина 2.5 см.)
6 пащърнака (нарязани на парчета с големина 2.5 см.).
Забележка: Можете да използвате сушен розмарин, но се препоръчва използването на пресен. Също така можете да замените сладките картофи с обикновени картофи, а пащърнака с ряпа.
1) Загрейте фурната до 160 ° С. Като използвате остър нож, отстранете мазнината и хрущялите от месото. Подправете със сол и черен пипер.
2) С малко ножче направете цепки с дълбочина 2.5 см. по повърхността на месото. Като използвате по-голямата част от чесъна и всичкия розмарин, напълнете цепките с половинките чесънчета или с по няколко листа розмарин (най-добри ги редувайте).
3) В голяма тава, смесете зехтина, сладките картофи, пащърнака и останалия чесън и разбъркайте добре. Избутайте зеленчуците в края на тавата и сложете месото по средата.
4) Печете 1 1/2 – 2 ч. От време на време разбърквайте зеленчуците, за да могат да се опекат равномерно.
5) Извадете тавата от фурната. Извадете зеленчуците с дупчена лъжица в някаква чиния и ги поддържайте топли. Поставете месото в голяма плоска чиния, покрийте го с фолио и го оставете да престои така 5 мин.
6) Нарежете месото на филийки и сервирайте със зеленчуците.
Препоръка: Овкусете месото, като го покриете с резенчета лимон преди да го опечете.