Гергьовденско агне рецепта
1 бр. агне, дреболиите на агнето, 1—2 връзки пресен кромид лук, 3 чаени чаши ориз, 1 чаена чаша масло, 1 супена лъжица червен пипер, магданоз, джоджен и сол на вкус
Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината докато омекне. Към него се прибавят предварително почистеният и измит ориз, сварените и нарязани на дребно дреболии, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Сместа се залива с 3 чаени чаши бульон от дреболиите, посолява се и се вари, докато оризът поеме водата. С така приготвената смес се пълни предварително измитото и осолено агне. След като се зашие коремният отвор, през който е поставена плънката, агнето се намазва с масло и червен пипер, покрива се с булото и се поставя в тава върху дървена скара (в тавата се сипва малко топла вода). Пече се до пълна готовност, като от време на време се полива с отделения в тавата сос и се обръща.