Ванилов сладкиш с ябълки
За блата:
125 г меко масло
70 г пудра захар
1 бр. яйце
1 ванилия
100 г финно смлени орехи (бадеми)
150 г брашно
За ваниловия крем:
1 ванилов крем на прах (за 400 мл течност)
400 мл прясно мляко
За украсата:
2-3 бр. ябълки
3-4 с.л. конфитюр от кайсии
Разбърква се маслото със захарта и ванилията. Добавят се яйцето и орехите. С брашното се омесва меко тесто, добавя се постепенно. Разстила се в тортена форма с размер 22 см, която преди това се покрива с хартия за печене. Тортената форма се слага в хладилника докато се приготви крема и се нарежат ябълките.
Ваниловия крем се приготвя както е указано на опаковката. Кремът се изсипва върху масленото тесто и върху него се нареждат нарязаните на тънко ябълки. Глазират се със затопления конфитюр. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180С фурна, докато се изпече тестото и ябълките станат златисти.