Ябълков щрудел
За тестото:
3 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
125 г масло
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно (препълнени)
1 пакетче ванилия
10 г бакпулвер (1 пакетче)
За пълнежа:
3-4 бр. ябълки - настъргани
около 1 ч.ч. счукани орехи
захар
шепа грис
канела
От продуктите за тестото се забърква кексово тесто, като се разбиват хубаво яйцата със захарта, докато побелеят. Прибавя се разтопеното, но не горещо маслото и разбиването продължава, прибавя се и киселото мляко и продължава разбиването. Слага се ванилията и се прибавя на порции смесеното и пресято с бакпулвера брашно. Разбърква се хубаво и сместа се дели на две. Едната половина се изсипва в намазана и поръсена с брашно най-добре правоъгълна тавичка, но и в кръгла. Върху кексовото тесто се разстелят ябълките, объркани със захарта, малко грис и канела. Върху ябълките се поръсват орехите и се разстила върху плънката другата част от кексовото тесто. Поставя се в предварително загрята фурна и се пече, докато по забодена клечка за зъби (аз ползвам дървено шишче) не остава тесто.
Когато поизстине се наръсва обилно с пудра захар.