Ябълков пай
За тестото:
100-150 г масло, нарязано на парчета
2 ч.ч. брашно тип 500
1 бр. яйце
1/2 ч.ч. захар
10 г бакпулвер
2 бр. ванилия
За плънката:
3 бр. ябълки
100- 200 г орехи
щипка канела
За тестото: Брашното и бакпулвера се смесват добре, добавете яйцето, маслото и ванилията. Месете тестото докато стане гладко, ако трябва добавете 1-2 с.л. вода. Оставете тестото за 15 минути в хладилника. След това разточете тестото и го сложете в тавата. Най-добре е да сложите хартия за печене. Гледайте да остане малко излишък за оформяне на решетката.
За плънката: Настъргвате ябълките и смесвате с останалите съставки. Също много добре става, ако карамелизирате малко захар и я сложите в плънката. Нарежете останалото тесто на ивици по 2 см и направете решетката. По желание може да намажете отгоре с 1 бр. жълтък, става със златна коричка.
Пече се в умерена фурна до готовност.