Венецианска салата
Венецианска салата от пиле
Продукти:
450 г варено или печено пилешко месо
1/4 ч.ч. стафиди
сокът от 1 портокал
1/4 ч.ч. кедрови ядки
1/4 ч.ч. (50 мл) зехтин
1 с.л. (10 мл) бял винен оцет
1 с.л. (10 мл) балсамов оцет
щипка смлян карамфил
черен пипер
сол
листа от зелена салата
Приготвяне:
Стафидите се заливат с портокаловия сок, сместа се слага на огъня и щом заври, се дръпва настрани. Покрива се с капак и се оставя да престои 20 минути. След това стафидите се отцеждат добре. Кедровите ядки се запичат 3 минути на умерен огън в тиган без мазнина, като се разбъркват. Оставят се да изстинат. Пилешкото месо, нарязано на парченца, се смесва с кедровите ядки и стафидите. Добавят се оцетът, зехтинът, смленият карамфил, черен пипер и сол на вкус. Салатата се разбърква добре и се оставя да престои още 30 минути. При поднасянето се прехвърля в чиния за сервиране върху листа от зелена салата.