Зелена салата с пуешко и сос
Зелена салата с майонезен сос и пуешко
Продукти
За салатата:
400 г зелена салата
300 г зърна царевица от консерва
6 бр. чери домати
100 г пресни гъби печурки
200 г пуешки гърди
За соса:
2 бр. жълтъци
250 мл соево или слънчогледово олио
150 г кисело мляко
50 г червена чушка
4 бр. стерилизирани краставички
2 капки сос Табаско
на върха на ножа сладък червен пипер
1 ч.л. средно люта горчица
бял пипер
сол
Приготвяне:
Във висока кана се разбива жълтъка на крем. Слагат се белият пипер, солта и горчицата, след това олиото, в началото на капки, след това на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Разбива се интензивно, докато се превърне в бял, гладък крем. Използва се половината от получената майонеза, а другата се прибира в буркан. Към отделената половина от майонезата се добавя киселото мляко, ситно нарязаната чушка, изцедените ситно нарязани краставички, 1 ч.л. от сока им, Табаското и се разбърква. Измитата салата се подсушава и накъсва на големи парчета, гъбите се задушават, доматчетата се режат на малки полумесеци. Всички продукти се смесват и се аранжират в чинии. Отгоре се навиват фунийки от пуешкото филе и се залива с майонезения сос.