Висока гръцка салата от Жак Пепен
Продукти:
За дресинга:
5 с. л. зехтин екстра върджин
2 с. л. пресен лимонов сок
½ ч. л. сол
½ ч. л. прясно смлян черен пипер
лимонова кора (по желание)
За салатата:
4 големи домата с дръжките
1 краставица
8 филийки червен лук (със същия диаметър като доматите)
едра сол
120 гр сирене „Фета“
24 маслини
2 с. л. пресен риган
Приготвяне:
За да приготвите дресинга, просто смесете продуктите.
Изрежете дръжката на домата с малък нож, но я запазете за украса. Отрежете дъното му, за може да стои изправен. Нарежете домата, краставицата и сиренето на филийки с дебелина около ½ сантиметър.
Сложете най-долната филийка от домата в средата на чинията. Върху нея поставете по филийка лук и краставица. Поръсете със сол и малко от дресинга. Сложете следващата филийка домат, резен сирене, дресинг и така редувайте, докато подредите целия домат. Поставете дръжката на домата на мястото и.
Сложете маслините и останалите резенчета краставица и сирене около доматите. Поръсете с малко сол, дресинг и риган.
Поднесете салатата охладена, но не и студена.