Домат-изненада от Жак Пепен
Продукти:
6 домата
1 бял и 1 червен лук
4-5 печурки
1 тиквичка
6-7 орехови ядки
1 скилидка чесън
1 с. л. винен или балсамов оцет
1 с. л. зехтин
50 гр маслини
див лук
1-2 листенца босилек
сол
черен пипер
Приготвяне:
Махнете дръжките на доматите , както са цели, и ги пуснете за няколко секунди във вряща вода, за да се обелят по-лесно. Отрежете горната им част и ги издълбайте с лъжица. Нарежете на ситно белия лук, гъбите и тиквичката и ги запечете във фурната за 5 минути, колкото да омекнат леко. Смесете в купа зеленчуците, орехите и ситно нарязания чесън. Овкусете със сол и пипер. Добавете оцета и зехтина и разбъркайте Напълнете доматите с получената смес и ги сервирайте в чиния, като ги обърнете така, че пълнежът да не се вижда.
Нарежете отрязаната част на доматите, маслините и червения лук на ситни кубчета и ги поръсете в чинията. Добавете и малко див лук и зехтин. Поднесете със забодено листенце босилек.