Гаспачо от Жак Пепен
Продукти:
1 краставица
2 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 глава лук
500-600 гр. домати
1 ч.ч. доматен сок
2 с.л. зехтин
Приготвяне:
Гаспачо е класическа студена испанска лятна супа, въпреки че е зима, тя пак ще си е вкусна. Обелваме краставицата и чушката и махаме семките. Едната половина на зеленчуците нарязваме на ситно и оставяме в малки купички като гарнитура, а другата ще смелим в кухненския робот.Нарязваме и лука – половината на ситно за гарнитура, а другата половина – в кухненския робот. Разрязваме доматите на едро и ги прибавяме в робота. От последния домат изстискваме само семките и сока, а месестата част запазваме за гарнитурата. Добавяме в робота двете едро нарязани скилидки, поръсваме сол и черен пипер и можем да пасираме всичко. Накрая прибавяме доматения сок и малко зехтин. Можем да сервираме супата и така или да я прецедим, за да отделим семките.Поднасяме отделни купички за всеки гост заедно с четирите гарнитури, от които всеки да си сипе сам. Можем да добавим и крутони.