Жак Пепен е роден седмица преди Коледа, на 18 декември 1935-а, във френското градче Бург ан Брес, намиращо се близо до Лион. На 12-годишна възраст зарязва образованието си и започва чиракуване в семейния ресторант "Пеликанът". Няколко години по-късно вече е в Париж и готви за генерал Шарл дьо Гол. През 1959 г. Франция му отеснява и стяга куфарите и тенджерите за Съединените щати, където живее и до днес със съпругата си Глория.
Освен тежката автомобилна катастрофа, която Жак претърпява и след която си взема почивка от печката, има и други неща, които го откъсват от голямата му страст. Обича да рисува - в миналото с маслени бои, сега с акрилни. Признава Пикасо, харесва също импресионистите от родината си - Моне, Мане, Реноар. Освен художничеството той се занимава и със скулптура - гранитът в баните на къщата му е лепен от самия Жак.
Представете си, че сте на крехката възраст от 25 години и внезапно получите предложение да бъдете личният готвач на Джон Фицджералд Кенеди. В Белия дом. На такава оферта не се отказва, бихте казали. "Не" е бил отговорът на Жак Пепен . Обяснението е съвсем просто - позицията не му вдъхвала много доверие и не виждал потенциала в нея. И все пак на 13 май 2010-а той приготвя вечеря за Барак Обама .
Джулия Чайлд нарича Жак в телевизионна изява "най-добрия готвач на Америка". И не е далече от истината. През 1976-а издава бестселъра си "Техниката".
По тази книга всъщност се преподават основите на френската кухня. Човекът, който казва: "Ако имаш основите, техниката в готвенето, единственото нещо, което може да те ограничи, е собственото ти въображение", успява да спечели милиони американци със светкавично приготвените си ястия, които въпреки сложността си изглеждат съвсем във възможностите на зрителите. Ето някои от неговите прословути рецепти: