Вратни пържоли с лук за Коледната трапеза
2-4 свински вратни пържоли с кост
2-3 глави кромид лук
сол
смлян черен пипер
сладък червен пипер
червен винен оцет
олио
• Пържолите се напръскват с оцет, след което се натриват със сол.
• Поръсват се с двата вида пипер.
• Лукът се почиства и обелва.
• Нарязва се на едри шайби и се напръсква с оцет.
• Лукът се намачква леко с ръце.
• В голяма купа се нареждат пържолите, а отгоре лукът.
• Похлупват се и се поставят в хладилник за 1 час или една нощ.
• Фурната се загрява на 200 С.
• В голям тиган се сгорещяват 1-2 с. л. олио.
• На силен огън се изпържват пържолите до златист цвят от двете страни.
• Прехвърлят се в огнеупорна тава.
• Отстрани се поставя маринованият лук.
• Всичко се полива с мазнината от тигана.
• Пържолите се пекат 15 минути.