Вторник меню
7 ч – билков чай
10 ч. – пресни сезонни сочни плодове или прясно приготвен сок.
ОБЯД
Салата от зеле и моркови
200 г зеле
200 г моркови
1 супена лъжица зехтин или олио
½ лъжица лимонов сок
Зелето се нарязва, морковите се настъргват, разбъркват се със зехтина и лимоновия сок.
100 г обезмаслено сирене
ВЕЧЕРЯ
Салата от краставици с копър
300 г краставици
1 връзка копър
1 супена лъжица зехтин
сок от един лимон
Краставиците се измиват, обелват се, нарязват се по възможност с къдрав нож и се добавя част от копъра; подправя се със зехтина и лимоновия сок, подрежда се в елипсовидни чинии и се украсява с останалия копър.
Лапад с ориз на фурна
350 г лапад
1 китка джоджен
½ чаша ориз
2 супени лъжици зехтин или олио
2 чаени чаши вода
Лападът се изчиства от жилките, измива се и се нарязва ситно, добавя се нарязаният и измит джоджен; отделно се поставят в тава измитият ориз и нарязаният на ситно лук; заливат се с водата и се поставят в загрятата фурна; след като заври, се добавят нарязаният лапад и джоджен, запича се и 5 минути преди да се извади, се прибавя зехтинът (олиото).