Вторник Пушени гърди с боб
1 брой чушка
1 брой суха чушка
1 връзка магданоз
1 с. л. черен пипер
2 к. л. червен пипер
1 с. л. универсална зеленчукова подправка
1 голяма скилидка чесън (стар)
200 гр пушени гърди
1 с. л. ракия
4-5 с. л. олио
1 с. л. брашно
1 глава или 1 връзка лук (зрял или зелен)
2 броя Домат
1 супена паница зрял боб
• Бобът се измива и се слага да заври.
• Когато зърната поомекнат се добавя ракията и сухата чушка.
• След като се свари боба се прибавят пушените гърди, нарязани на дребно или по кокал (ако има такъв).
• Ври още 15 минути, след което се сваля от огъня.
• Течността манджата трябва да е леко над нивото на боба и месото, така че по време на варенето прибавяте вода, ако е необходимо.
• Прясната чушка се изпича, обелва и нарязва на дребно.
• В тиган се загрява олиото, добавя се дребно нарязания лук и настъргания чесън, заедно с прясната чушка.
• След като лукът стане златист, прибавяме доматите - дребно нарязани или рендосани.
• Пържим, докато изври водата.
• Добавяме червения пипер и след по-малко от минута изсипваме запръжката в боба.
• Там добавяме черния пипер, универсалната подправка, магданоза.
• Манджата ври още 15-20 минути.
• Ако не те прекалили с водата - можете да добавите брашното, разбито в малко топла вода.