Гювеч от зеленчуци ВЕЧЕРЯ
# 10 бр. домати
# 5-6 бр. картофи
# 3 глави лук
# 200 г зелен фасул
# 200 г грах
# 2 бр. тиквички
# 1 бр. патладжан
# 100 г бамя
# 1-2 скилидки чесън
# 1 ч.ч. олио
# 1 ч.л. червен пипер
# магданоз
# сол
Зеленчуците се измиват добре. Патладжанът и доматите се обелват, тиквичките се остъргват, зеленият фасул и бамята се почистват от дръжките, а чушките от семенната част. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в половината от олиото. Слагат се на дъното на пръстен гювеч или в по-дълбока тава. Отгоре се разстила смес от нарязаните зеленчуци (без картофите), подправена със сол и червен пипер. Върху тях се нареждат обелените и нарязани картофи, които се поръсват със сол и се заливат с останалото олио. Гювечът си покрива и се пече в умерена фурна около 90 минути, като по време на печенето може да се долее малко гореща вода (но не повече от 1/2 ч.ч.).