Кюфтета от картофи и коприва ОБЯД
* 1 кг картофи
* 2 шепи коприва
* 1 бр. яйце
* 2-3 стръка пресен лук
* 1 стрък пресен чесън
* 2-3 с.л. едро счукани орехови ядки
* сол
* олио
* суха панировка – смес от пшеничени и овесени трици, счукано ленено семе
Измитите и необелени картофи се сваряват (варя ги на пара в тенджера под налягане). Горещи се обелват и веднага се намачкват (използвам преса за картофи).
Добре почистената и измита коприва само се попарва в малко вряща вода, за да омекне. Като поизстине се нарязва на ситно.
Смесват се картофите, копривата, яйцето, ситно нарязания лук, орехите и сол. От сместа с навлажнени ръце се оформят кюфтета (котлети). Овалват се в сухата панировка. Нареждат се в тава с намаслена хартия за печене. Намасляват се добре с четка, потопена в олио.
Пекат се първоначално на силна фурна - 200С и след като леко се зачервят, температурата се намалява на умерена - 180С.