Доматена супа рецепта ПОНЕДЕЛНИК
750 г домати, обелени и почистени от сърцевината
2 червени чушки
2 краставици
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
2 ч. л. сол
40 мл ябълков оцет
1 л доматен сок
смлян черен пипер
1 ч. л. лют чили или Табаско(по желание)
8 кубчета лед
зехтин (extra virgin)
Приготвяне:
• Доматите се нарязват на кубчета с размер 1 см.
• Чушките се изчистват от семето и се нарязват като доматите 1 см.
• Едната краставица се обелва и се нарязва на кубчета 1х1 см.
• Втората краставица също се нарязва на кубчета, но не се обелва.
• Лукът се нарязва на ситно.
• Чесънът се пресова.
• В купа се поставят нарязаните домати, чушки, краставици, лук, чесън, оцет и се оставя за 10 минути, за да могат зеленчуците да пуснат сок.
• Заливат се с доматения сок, Табаско и леда.
• Посолява се и се подправя на вкус.
• Гаспачото се поставя в хладилник за една нощ.
• Супата трябва да постои минимум 4 часа и максимум 2 дена.
• В момента на сервирането Гаспачото се полива със зехтин и се поръсва с чеснови крутони