Крем супа от картофи и тиквички СРЯДА
650 г. тиквички (обелени и нарязани на кубчета)
400 г. картофи (обелени и нарязани на кубчета)
800 мл. вода
300 мл. прясно мляко
2 скилидки чесън
парче целина или 2 с. л. сушени корени за супа (морков, целина, магданоз)
1 с. л. масло
черен пипер
копър
лимон
1. В подсолената вода варим картофите на кубчета и целината за около 10 минути, след което добавяме прясното мляко и тиквичките. Оставяме да поври още 10 минути и пробваме дали картофите и тиквичките са омекнали. Ако са готови – махаме от котлона.
2. Към още врялата супа добавяме маслото и двете скилидки чесън, нарязани на ситно. Оставяме настрани да се охлади и пасираме.
3. Подправяме супата с прясно смлян черен пипер и пресен копър, ако има нужда – още сол. Сервираме с резен лимон или лимонов сок. В топлите летни дни супата може да се консумира и студена.