Домашен чийзкейк с кисело мляко
Необходими продукти
* 400 г кисело мляко 4-5% масленост или цеденоцедено кисело мляко
* 30 г желатин
* 2 ванилии
* 1 бр. мек банан
* 350 г конфитюр - ягоди, къпини, малини или боровинки
* 1 пакет бисквити по избор
* 150 г захар
Начин на приготвяне
Желатина се разтваря в 300 мл студена вода (в тенджерка) и се оставят половин час за да набъбнат. През това време, в отделен съд се намачква (пасира) банана, смесва се с киселото мляко, ванилията и захарта, разбърква се добре. След като набъбне, желатина се слага на котлон на тих огън и се бърка докато се втечни, като се внимава да не заври. Сваля се от котлона и се добавя към киселото мляко. Разбърква се до получаване на хомогенна смес. Тя се изсипва във форма за торта или обикновена тенджерка, предварително намокрена със студена вода (ако е тефлонова - няма нужда да се мокри). Докато сместа е още течна отгоре се нареждат бисквити (те остават да плуват по повърхността й). Слага се в хладилник да стегне (за около 2 часa), след което се обръща в поднос, тава или друго. Бисквитите остават на дъното като блат. Отгоре се залива обилно с конфитюр, а ако се разтече отстрани, става още по-хубаво. Сладкиша е достатъчно твърд за да се реже с нож на парчета.
* Дозата е достатъчна за десерт на четирима лакомника. За пред гости сместа може преди да се сложи в хладилника да се разлее в прозрачни купички с по 2-3 бисквитки във всяка и след като стегне, да се добави конфитюр отгоре.