Торта Шоко-Чийз
Необходими продукти
* 1 бр. яйце
* 1 ч.ч. захар
* 1 ч.ч. олио
* 1 ч.ч. прясно мляко
* 1 пълна с.л. какао
* 10 г бакпулвер
* щипка сол
* 2 ч.ч. брашно
За крема:
* 250 г сирене крема
* 250 г заквасена сметана
* 200 мл течна сметана (животинска за предпочитане)
* 10 с.л. захар (или на вкус)
* 1 бр. крем Оле (ванилия или шоколад ) или друг крем на прах (инстантен)
И още:
* 4 бр. кроасани с пълнеж по избор (аз ползвах от големите (80 г) с пълнеж ванилия-череша)
За сиропиране на блатовете:
* 1/2 ч.ч. захар
* 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне
Разбиваме яйцето със захарта, добавяме олиото, млякото (с разтворения в него бакпулвер), брашното, какаото, солта.
Получената смес разделяме на две и печем във форма с диаметър 25-26 см (препоръчвам ползването на хартия за печене).
Всички продукти за крема (без крем *Оле*) се разбиват (аз слагам всичко в купата на кухненския робот, с приставка нож). Разбиваме до получаване на гладка, лъскава (като сатен) смес (нужно е около 2 минути). Добавяме и прахообразния крем (в случая *Оле) и продължаваме да разбиваме до стягане на сместа.
Подреждане на тортата:
Използвах откопчаващ ринг за оформяне на тортата.
Слагаме един какаов блат. Сиропираме леко със захарен сироп. Намазваме тънък (но не прозрачен) слой крем. Върху крема подреждаме нарязани 2 бр. кроасани.
Отгоре намазваме кроасаните с крем (по-богато, за да може да влезе крем и между отделните парчета).
Отгоре следва втори ред кроасани - останалите 2 бр. и пак крем.
Слагаме втория какаов блат. И него сиропираме леко. Завършваме с крем.
Украсяваме (въпрос на вкус, фантазия, налични продукти и време). Може да се консумира веднага, но след престои е по-хубава.