Жито по старозагорски за Йордановден
За Йордановден можете да приготвите жито по старозагорски . Това е една рецепта, която се изпълнява не само в град Стара Загора, но и в цялата област около него. Този десерт е едновременно хранителен, вкусен и подходящ за зимния сезон.
Необходимите продукти
2 чаени чаши жито
1 чаена чаша смлени орехови ядки
1 кафяна чашка стафиди
1 супена лъжица галета
захар
Приготовление
Начинът на приготвяне е много лесен и десертът става готов много бързо.
Залейте житото с шест чаени чаши хладка вода и го сварете на умерен огън докато омекне.
След това свалете тенджерката от огъня, завийте я с прегъната на две хавлиена кърпа и я оставете така докато житото "Нацъфти".
Когато изстине, трябва да го посолите. Тогава прибавете и галетата, ореховите ядки, стафидите и ароматни подправки по желание. Най-подходящи в този случай са настърганата лимонена кора и канелата. Разбъркайте добре.
При поднасянето на вареното жито поръсете със захар на вкус по желание.