Зелеви сарми с булгур за Йордановден
Зелеви сарми с булгур за Йордановден
Необходими продукти
12-14 листа от кисела зелка
2 чаени чаши булгур
3 кафяни чашки олио
1\2 чаена лъжичка червен пипер
1 глава кромид лук
1 супена лъжица сушена чубрица
Приготовление
Това ястие е доста ароматно и би харесало на почитателите на различни подправки. Но тези подправки често пъти дразнят по-чувствителните стомаси и хората, които не са привикнали към ароматните гозби трябва да бъдат особено внимателни.
За да приготвите това ястие, първо трябва да залеете булгура с вода и да го сварите на умерен огън.
Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути.
След това оставете сместа да изстине и с нея залейте сармите. На дъното на тенджерата сложете един пласт кисело зеле, нарязано на дребно, и върху него наредете сармите.
Залейте ги с равни части зелев сок и вода.
Варете на слаб огън, докато зелевите листа омекнат.
Ако нямате кисело зеле или живеете в страна, където климатът не позволява приготвянето на кисело зеле, използвайте листата на прясна зелка. Разбира се, вкусът няма да е същият, но ще постигнете добър резултат, ако спазвате точно по-горните указания.