Задушени бъбреци
Почистените от ципите и лойта бъбреци се разрязват по дължина или на половинки и се измиват, заливат се с подкиселена с оцет вода и се кипват за 2-3 минути, след което се промиват и отцеждат.
Така подготвени се поставят в тенджера със зарята мазнина. Поръсват се със сло, черен пипер и се задушават до побеляване. Добавят се нарязани на дребно лук, моркови и целина и задушаването продължава. Добавя се разредено доматено пюре, разбърква се и слд 2-3 минути се залива с малко гореща вода или бульон. тенджерата се похлупва и се оставя да къкри до пълното омекване на бъбреците. Към ястито се добавят нарязани на едро картофи и подправки - чсън, дафинов лист, черен пипер, сол, малко вино и магданоз.
Готовите бъбреци се изваждат и се нарязват на кубчета или ивици, а сосът се пасира. Връщат се в соса за няколко минути. Накра се заливат с размито в студена вода запечено брашно и се варят още 5-10 мин.
Поднасят се с гарнитура от картофи (пържени или пюре), ориз, моркови с масло и др.