Свински бъбреци с гъби
2 свински бъбрека нарязвате на едри кубчета.
Измивате 5-6 малки до средни гъбки печурки.
Нарязвате на ситно връзка или две зелен лук, както и 3 стръка пресен чесън (или 3 едри скилидки).
Ще ви трябва и чиния или купа с брашно, смесено със сол, черен пипер и лютив червен пипер.
Отделно, 2 с.л. олио или зехтин и тиган, достатъчно голям, за да побере всичко това :) и за предпочитане тефлонов.
Хм, забравих да добавя, че пътьом си наливате една студена бира, ей така, за кеф, за тонус и за авторитет... :)
Слагате тигана на огъня, сипвате избраната от вас мазнина и изчаквате да се загрее добре. Аз не съм върл привърженик на газовите котлони, но това ядене става най-добре на газов котлон, защото иска силен огън и малко време за обработка.
Та, в купата с брашното изсипвате бъбрековите кубчета и добре ги овалвате, изваждате ги и ги премествате в тигана.
На тяхното място хвърляте гъбите - само измити и подсушени с домакинска салфетка. Тайната е, че не ги режете , само подрязвате пънчетата да са на нивото на качулката.
Овалвате и тях добре в брашното и ги прехвърляте в тигана.
Ръсвате и черния пипер предимно върху гъбите и в тясно съдружие с лютия червен такъв.
Разбърквате едва след като установите, че някоя от гъбките се е зачервила съвсем леко отдолу.
Най- учудващото за вас ще бъде, че това ястие не се залепва и не загаря, както бихте си помислили веднага. Т.е., леко се залепва, но като се бърка с дървена вилица или лъжица много лесно се отлепя. При бъркането се обръща всичката смес и се разклаща и тигана, за да не се рови твърде много с дървените прибори. След като минат 7-8 минути, отгоре се изсипва зеленият лук и чесънът и се разбърква с яденето.
Следва още 2-3-мин. пържене при периодическо разбъркване.
Яденето е готово!:)
Забележка: Критерият за готовност на яденето все пак са бъбречетата, те трябва да са алангле, а не препържени, защото много лесно се втвърдяват.
Приготвянето на тази рецепта изисква опит и майсторство, защото представлява нещо като кулинарно жонглиране, въпрос на минутка, даже на 10-15 секунди е да минат продуктите от едно състояние в друго, което може да провали цялата рецепта и да стане на ядене, което не е вкусно.
От отделения сок от гъбите, бъбречетата и лука, смесен с мазнината и брашното се получава фантастичен сос, бъбречетата са алангле, гъбите са съвсем леко поомекнали и много ароматни, лукът е най-много омекнал и представлява невероятна вкусова добавка към целия букет.
Като финален акорд поръсвате с магданоз, допивате биричката и се приготвяте да изживеете едно кулинарно удоволствие.
Ако сте си направили труда преди това да си приготвите картофено пюре, сервирате върху подложка от картофено пюре, но ако ви е домързяло, докато готвите това ядене можете да хвърлите 7-8 средни картофчета, само измити с четка и дупнати с вилица, за да не гръмнат... А, и да не забравите да ги посолите... Те стават за около 12 мин., т.е. паралелно с готвенето на това кулинарно бижу.