Картофи със свински бъбреци и гъби на фурна
1 кг картофи
1 кг свински бъбреци
500 г гъби
50-60 мл олио
балканска чубрица, червен пипер, черен пипер, 1 с.л. сол
1 ч.ч. бира
2 ч.ч. червено вино
Първо трябва да се изчистят бъбреците и да се измият добре - това става, като ги сцепим и отстраним излишното. След това се нарязват на кубчета и се измиват, като се мият с оцет за да обере лошата миризма. След това ги слагаме да се варят, като към водата прибавяме 1 ч.ч. бира и 1 ч.ч. червено вино. Варят се около 15 минути.
Картофите се обелват и се режат на кубчета, слагат се в тава, към тях се прибавят бъбреците, след това поръсваме с олио, прибавяме подправките и заливаме с бульона от бъбреците, като добавим и още 1 ч.ч. червено вино. Слагаме да печем на силна фурна (предварително загрята). Ястието се разбърква периодично, преди всичко да се е изпекло добре прибавяме и гъбите които са нарязани по на едро. Гъбите задължително се слагат накрая за да не се стопят. За предпочитане е ястието да се сервира топло.