Зеле с боб на фурна
Зеленчукови ястия 4 297 пъти видяна
ПРОДУКТИ:
боб - 300 - 400 г, червен или шарен
зеле - 1 прясна зелка
моркови - 2 броя
зехтин - 8 с.л.
домати - 1 - 2 пресни или 2 с.л. доматено пюре
чесън - 1/2 глава, цели скилидки
червен пипер - 1 с.л.
чубрица - 1 - 2 ч.л.
джоджен - 1 щипка
магданоз - 1 щипка
дафинов лист - 1 брой
майорана - 1 ч.л., по желание
черен пипер - млян, на вкус
сол - на вкус
ПРИГОТВЯНЕ :
Накиснете боба за 1 нощ във вода. На следващия ден го сварете в две води, като във втората вода сложите малко сол, мазнина и скилидки чесън. Готовият боб отцедете заедно с чесъна.
Загрейте зехтина в дълбок тиган и сложете да се задушат за 2 минути първо морковите, а след това и накълцаното зеле. Разбъркайте добре, докато зелето омекне и намали обема си. Накрая овкусете с червения пипер, чубрицата, джоджена, магданоза, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.
Прехвърлете зелето в подходяща тава за печене, сипете боба и разбъркайте всичко заедно. Добавете и майораната, дафиновия лист, доматите или пюрето, долейте 1 ч.ч. гореща вода, отново разбъркайте и сложете да се пече, докато течността се поизпари на умерена фурна.