Картофник
500 г брашно
10 г суха мая
щипка сол
За плънката:
5-6 бр. картофи
2 глави лук
1 ч.л. копър
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
сол
Замесва се меко тесто от брашното, маята, щипка сол и вода и се оставя да втасва на топло. Преди да се замеси тестото, се прави плънката, за да може да изстине. Лука се реже на ситно, а картофите на дребни кубчета, слагат се заедно в дълбок съд да се задушават, от време на време се налива по 100 мл вода, за да може картофа да се задуши и да не залепва. Накрая се слагат копъра, чубрицата, червения пипер и сол. Втасалото тесто се разделя на две части. Едната се разстила в намазана с олио тава, слага се плънката, а другата половина от тестото се разстила отгоре и се намазва с олио. Пече се на 200 C докато се зачерви.