Кисело зеле със свинско и ориз
500-600 грама свинско месо по избор (зелето обича месото да е прешарено с малко сланина)
1/2 кисела зелка
1/2 чаена чаша ориз
3-4 супени лъжици олио
бялата половина на 1 глава праз лук
по желание една люта чушка
млян черен пипер, кимион и 1 супена лъжица червен пипер
1. Месото се нарязва на не много големи парчета и в загрятото на дъното на тенджерата олио се запържва до побеляване (това се прави, за да се запечатат соковете на месото вътре в него);
2. Към месо се добавя почистеният, измит и нарязан на ситно праз и за кратко се задушава заедно с него;
3. Зелката се нарязва на дребни парчета и се слага при тях, посипва се с пипера черен и червен и кимиона, долива се с 3 чаени чаши вода и от сока на киселото зеле (лютата чушка, ако харесвате) ;
4. Така подготвено ястието се оставя да ври похлупено и на слаб огън докато месото се свари, след което към него се добавя и почистеният и измит ориз;
5. Оставя се да поври още 7-10 минути или до сваряването и на ориза след което се сервира за предпочитане веднага след като е готово.
Забележки