Ребърца с кисело зеле
традиционна българска рецепта, такак както може да се намери в бабините тетрадки или така както би ви го приготвила вашата баба
2 кг свински ребра
1 средно голяма кисела зелка
2 – 3 люти чушлета
1 с.л. червен пипер
2 -3 с.л. мас
черен пипер на вкус
1 чаена чаша зелев сок.
Ребрата се нарязват и се нареждат в голям пръстен гювеч, на дъното на който сме сложили няколко листа от зелето. Отгоре се слага от зелето, което сме нарязали на ивички. След това се нареждат пак от ребрата и т. н. Върху всеки ред от зелето се слагат парченца от нарязаните ситно люти чушленца. Наръсва се най-отгоре с червения пипер и се залива със зелевия сок, разтопената мазнина и малко топла вода. Отгоре се покрива с 2-3 зелеви листа. Пече се на умерен огън във фурната.