Пълнено пиле с кисело зеле
1 пиле (1-1,2 кг)
4-5 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
150 г гъби
2 глави лук (големи)
250 г ориз
черен пипер на вкус
2-3 дафинови листа
1 с. л. червен пипер
1 кисела зелка (средноголяма)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Първо се приготвя плънката, като лукът се нарязва наситно и се запържва в нагорещеното олио. Добавя се оризът и червеният пипер. Когато оризът стане стъклен, се сипва топла вода и се оствя на тих огън, докато оризът набъбне.
2. След това се прибавят почистените и нарязани на филии гъби, чубрицата и черният пипер.
3. Пилето се почиства добре, измива се и започва да се пълни с плънката. След това се зашива, така че да не изпадне плънката. Вари се за около един час в тенджера с посолена вода.
4. Пилето се слага в средата на глинен гювеч, добавя се предварително нарязаното кисело зеле, подправките, малко вода (около 1 пръст от дъното на гювеча) и се пече около 10-15 минути при температура 180 градуса.