Лозови сарми с грах ПОНЕДЕЛНИК
20-30 бр. лозови листа (в зависимост от големината)
1 голяма глава лук
100-150 г грах от консерва
1 ч.ч. ориз
2 ч.л. вегета или кубче бульон или сол и други подправки по избор
1/3 ч.ч. олио
5 стръка магданоз
щипка сол (вегетата е солена)
3 бр. домати от консерва
В мазнината се задушава ситно нарязания лук. Добавя се оризът да стане прозрачен. Залива се с 1/2 чаша вода и се прибавят останалите продукти, като граха и магданозът са последни. Задушава се, докато оризът поеме течността. Във всеки лозов лист, в зависимост от големината, се слага по 1 или 2 с.л. оризова смес. Подреждат се в тенджера, отгоре се поставя малка чиния и се долива вода, колкото да покрие сърмите. След завирането котлона се намалява и се оставя да къкри около час. Консумират се студени. По желание може да се полеят със сос от кисело мляко, чесън и 2 лъжици майонеза.