Печена скумрия ВТОРНИК
3 стръка пресен лук
300 г гъби
магданоз
1 бр. морков
3 бр. домати
1 с.л. зехтин
2 бр. скумрии
щипка черен пипер
В тенджерка се слагат нарязаният на ситно пресен лук, нарязаният на кубчета морков, магданозът, нарязаните на филийки гъби, и се задушават с малко вода. Фурната се загрява предварително до 350 С. Скумриите се изчистват, маха се опашката и главата и се разрязват като филета. В тава се полагат първо задушените продукти, върху тях се слагат филетата скумрия, а най-отгоре се нареждат колелцата от нарязаните домати. Полива се с зехтина, овкусява се с черния пипер, добавя се 1/3 ч.ч. вода и се пече за 30-40 минути. В порционна чиния се слага листо свежа салата и върху нея се поставя парче скумрия, заедно с получената при печенето смес.