Наденица по селски
600 г картофи
300 г пушена наденица
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
2 с. л. олио
или 2-3 с. л. мас
1 с. л. чубрица
1 ч. л. млян червен пипер
1/4 ч. л. смлян черен пипер
едра морска сол
консервирана царевица (по желание)
ситно нарязани копър и магданоз
• Картофите се обелват, измиват и нарязват на четвъртинки.
• Сваряват се до полуготовност и се отцеждат.
• Междувременно лукът се почиства и нарязва на резени.
• Фурната се загрява на 200 С.
• В огнеупорна тава се сипва мазнината и сгорещява във фурната.
• Отцедените картофите се нареждат в тавата и се овалват добре в горещата мазнината.
• Поръсват се с чубрица, сол и пиперите и отново се разбъркват.
• Добавят се лукът, чесънът и нарязаната на парчета наденица.
• Ястието се пече 35-40 минути, като на всеки 5-7 минути се разбърква.
• Накрая се посолява с морската сол.
• По желание при поднасянето на картофите и наденица по селски се добавя отцедената царевица и се поръсва със ситно нарязаните градински подправки.