Наденички с картофи
картофи - 1 кг.
наденица - 300 г.
морков - 1 брой
бульон - 1 брой
чесън - 1 скилидка
чушка - 1 (люта)
олио - 150 мл.
вода - 200 мл.
магданоз
вегета - 1 с.л.
розмарин - 1 клонче
доматено пюре - 2 с.л. (или един цял домат)
масло - 50 г.
кора от лимон - 1 ч.л.
черен пипер
сол - на вкус
Картофите се измиват хубаво и НЕ се обелват, остават се да киснат във дълбок съд със вода. Морковът се измива, обелва и се реже на купчета.
Една скилидка чесън се обелва и леко се смачква, но не се реже. Чушката се реже веднъж от дръжката до острото и се оставя.
В тиган се сипва олиото и се добавят моркова, чесъна, чушката и един бульон и се Пържи на умерен огън (съдържанието във тигана не трябва да се опържи тъй като, когато се сложи във казана ще прегори).
През това време нарязваме наденицата на не по-големи парчета от малкия ви пръст. Наденицата се прибавя във тигана и се запържва за кратко време, от горе се поръсва с лимоновата кора (а по желание може да изстискате 1 с.л. от сока).
Необелените картофи се режат на купчета не по-малки от 5-6 см. Слагат се във тепсия и се заливат със водата объркана със вегетата. Залива се със запръжката, прибавя се розмаринът и се поръсва със черен пипер.
Доматите се запържват с щипка сол и маслото. Заливат се картофите по-малко навсякъде. Пече се на 200 - 250 градуса до готовност.