Никулденски шаран по болярски
1,5 кг шаран
400 гр риба
300 мл вино бяло
80 мл зехтин
10 бр. черен пипер на зърна
2 бр. дафинов лист
4 ск. чесън стар
1/2 вр. магданоз пресен
Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилник
Отделно в сгорещената мазнина и малко вода се задушава нарязания наситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус
Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива
Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.