Печени тиквички с кромид
6-7 бр. (1 кг) тиквички
3-4 глави (200 г) кромид лук
1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
1/4 ч.ч. (50 г) ориз
1/2 връзка магданоз
2 с.л. (20 г) брашно
2-3 бр. (150 г) домати
1 ч.ч. (250 мл) доматен сок
сол
червен пипер
черен пипер
Тиквичките се измиват, обелват се и се нарязват на колелца. В мазнината се задушава до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, а след това се прибавят обелените и ситно нарязани домати. След задушаването на доматите се прибавят оризът заедно със ситно нарязаният магданоз, червеният пипер и черният пипер. Сместа се посолява на вкус, разбърква се и се изсипва в тавичка. Отгоре се нареждат керемидообразно посолените и оваляни в брашното тиквички. Ястието се полива с доматения сок и се пече до зачервяване. Поднася се студено.