Тиквички, пълнени със сирене
6-8 бр. (1 кг) тиквички
100 г масло
150 г сирене
3 бр. яйца
2 с.л. (20 г) брашно
1 глава (20 г) кромид лук
1/2 ч.ч. (100 мл) прясно мляко
сол
Тиквичките се остъргват, разрязват се на две, издълбават се и се посоляват. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в част от маслото до омекване заедно с брашното. Прибавят се половината от прясното мляко, настърганото сирене и яйцата. С тази смес се пълнят тиквичките. Вместо да се пълнят, тиквичките могат да се нарежат на кръгчета и да се наредят на редове в тавичка, като се ръсят със сместа. И в двата случая след нареждането им в тавичката тиквичките се заливат с останалата част от прясното мляко и разбитите яйца и се запичат в средно силна фурна. Към края на печенето се прибавя останалата част от маслото.