Печено пиле с гъби, моркови и бяло вино
Продукти:
1 пиле
300 г гъби
300 г моркови
2 глави кромид лук
олио
200 мл бяло вино
черен пипер
дафинов лист
подправка за пиле
Приготвяне:
• Морковите се нарязват на колелца и се нареждат най-отдолу на правоъгълна тава, като се посоляват.
• Гъбите се нарязват на шайби и се нареждат върху тях, също се посоляват.
• В тавата се разпръсват няколко зърна черен пипер и няколко листа дафинов лист.
• Лукът се обелва, разрязва се на половини и се поставя върху зеленчуците.
• Налива се малко олио, виното и около 100 мл вода.
• Върху лука се слага пилето, разрязано по средата на гърдите отпред и с разперени настрани бутчета и крила.
• Отгоре се поръсва и натърква с подправка за пиле.
• Пече се в предварително загрята умерена фурна около час и половина.
• Печеното пиле с гъби и моркови се сервира с домашно приготвено картофено пюре.