Печено пиле с кисело мляко
Готвене:
70 мин.
Порции:
6-8
Продукти:
настъргана кора от 2 лимона
сок от 2 лимона
1,5 кг пиле
3 с. л. зехтин
100 г разтопено краве масло
100 мл вода
сол
смлян черен пипер
500 г цедено кисело мляко или заквасена сметана
3 яйца
5 с. л. вода
Приготвяне:
• Почистеното и измито пиле се подсушава.
• Намазва се отвън с лимонов сок, а вътре с лимоновата кора.
• Поставя се в неметална чиния и ce покрива.
• Оставя се в хладилник за 2-3 часа.
• Фурната се загрява на 220 С.
• Пилето се поставя в огнеупорна тава.
• Полива се със зехтин и краве масло.
• Добавя се 100 мл вода.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Пилето се пече 20 минути.
• Температурата на фурната се намалява на 180 С.
• Пилето се пече 35 минути.
• Междувременно в купа се смесват млякото, яйцата и 5 с. л. вода.
• Сместа се разбива добре.
• Пилето се изважда от фурната и се залива с получената смес.
• Връща се във фурната и се пече 15 минути или докато млякото се сгъсти.
• Печеното пиле с кисело мляко се поднася с варен ориз.