Печено пиле с доматен сос и чесън
Продукти:
1 пиле
1 к. ч. олио
1 буркан домати
2 глави кромид лук
1 глава чесън
100 мл вода
100 мл вино
1 с. л. мед
канела на върха на ножа
мащерка на върха на ножа
3 дафинови листа
Приготвяне:
• Пилето, нарязано на порции, се потапя във вряла вода за около 5 минути.
• Порциите се нареждат в тенджерата за готвене заедно с малко олио на дъното.
• Консервираните домати се пасират заедно с изчистените и нарязани кромид и чесън.
• Сипват се при пилето заедно с водата, виното, меда и всички подправки без дафиновия лист.
• Като заври, котлонът се намалява на най-ниската степен и се оставя да ври около час до омекване на месото.
• Прибавят се дафиновите листа и ястието се оставя на котлона още 15 минути.
• Пилето в чесново-доматен сос се разпределя по чинии и се поднася.