Печено пиле с тиквички
Продукти:
1 (1,5 кг) пиле
2 с. л. ситно накълцан розмарин
2 с. л. ситно накълцана мащерка
6 обелени скилидки чесън
4 необелени скилидки чесън
сол
смлян черен пипер
3 моркова
3 тиквички
3 картофа
2 с. л. зехтин
Приготвяне:
• Морковите, тиквичките и картофите се почистват и обелват.
• Нарязват се на парчета с дължина 3 см.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Пилето се почиства и измива.
• Подсушава се с кухненско руло и се разрязва на 2 части по дължина.
• От страната на кожата се правят няколко разреза.
• Обелените скилидки чесън се наситняват и смесват с розмаринa и мащерката.
• Получената смес се разпределя по разрезите на пилето.
• Подправя се на вкус със сол и черен пипер.
• В огнеупорна тава се поставят зеленчуците и необелените скилидки чесън.
• Полива се с 1 с. л. зехтин и всичко се разбърква добре.
• Отгоре се поставят половинките пиле.
• Полива се с останалия зехтин.
• Пилето се пече на средна скара 35-45 минути.
• По време на печенето се полива периодично със соса, който се отделя.
• За да се провери готовността на пилето, то се набожда.
• Ако сокът е прозрачен, то пилето е готово.
• Всяка половина пиле се разрязва на 3 части.
• Връщат ce в тавата и се пекат още 8 минути.
• Тавата се изважда и се оставя да престои 3-5 минути.
• Печеното пиле с розмарин и тиквички се разпределя по чинии, като се полива със соса от тавата.