Плакия от картофи
1 кг картофи
8 супени лъжици растително масло
2 моркова
1 главичка кромид лук
1/4 глава целина
4 домата (пресни или от консерва)
5 скилидки чесън
1/2 лимон
черен пипер
копър
магданоз
сол на вкус
Приготвяне или как се готви ястието
Лукът, целината и морковите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината и малко вода до омекване. Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на кръгчета, дебели около 0,5 см, с прав или къдрав нож. Смесват се задушените зеленчуци и картофите. Посоляват се, разбъркват се и се изсипват в тавичка. Отгоре се нареждат кръгчета от доматите и полукръгчета от лимона (без кората). Ястието се залива с малко гореща вода, поръсва се със смес от нарязаните на кръгчета скилидки на чесъна и част от дребно нарязаните магданоз и копър и се пече във фурна при умерена температура. Преди поднасянето се поръсва с останалата част от копъра и магданоза.